-

Gözden kaçırmayın

Adalet Fakültesi Müşaviri: Kadına Yönelik Şiddeti Durdurmak İçin Yasaların Rolü ÖnemliAdalet Fakültesi Müşaviri: Kadına Yönelik Şiddeti Durdurmak İçin Yasaların Rolü Önemli

İki yıl boyunca Covid-19 salgını ile mücadele ettikten sonra 2023 yılına girerek normal hayatımıza geri dönmeye başladık. Ancak maalesef yılın başlarında yaşadığımız deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Bu vesileyle hayatını kaybeden herkese başsağlığı diliyorum.

2023 yılında ilimizde yapılan çalışmaların yanı sıra deprem bölgesine gönderdiğimiz personel, ekipman ve malzemelerle depremzedelere sağlık hizmeti sunmaya katkıda bulunduk. Gelecekte bu tür felaketlerin yaşanmamasını diliyor ve her zaman göreve hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

2023 yılında yaptığımız çalışmaların halkımıza aktarılması için basınımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu açıklamayla ilimizdeki sağlık değerlendirmesini yapmayı ve hemşerilerimizi bilgilendirmeyi amaçlıyorum.

İlk olarak birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerimizden bahsetmek istiyorum. İlimizde 110 aile sağlığı merkezi (ASM) ve 11 toplum sağlığı merkezi (TSM) olmak üzere toplam 131 birinci basamak sağlık hizmeti veriyoruz. ASM'lerde muayene, tedavi ve koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. 2023 yılında birinci basamakta 41.802.357 vatandaşın muayenesi ve gerekli olanların ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevki gerçekleştirildi. Anne ve bebek ölüm oranları ile ilgili yaptığımız çalışmalara da değinerek, bu oranların düşük olduğunu ve sıfıra inmesi için çaba sarf ettiğimizi belirtmek istiyorum. Ayrıca bebek dostu ve anne dostu hastaneler projemizle ilimizde sağlıklı bir anne ve bebek sağlığı hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca çocuk izlemleri ve okul taramalanlarını da düzenli olarak gerçekleştiriyoruz.

Koruyucu sağlık hizmetlerimiz arasında kanser taramaları da önemli bir yer tutuyor. İlimizde 2023 yılında toplam 60.976 vatandaşa ücretsiz kanser taraması yaptık ve tedavi için yönlendirme gerçekleştirdik.

İkinci basamak sağlık hizmetlerinde ilimizde toplam 18 hastane ve 1 ağız diş sağlığı merkezi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 3.717.835 vatandaş muayene edildi ve 1.435.822 vatandaş acil servis hizmetinden faydalandı. Ağız ve diş sağlığı için ise 300.519 hastaya işlem gerçekleştirildi. Ayrıca evde sağlık hizmeti sunmak için 15.548 hastaya hizmet verdik. Ambulans hizmetimiz ise 71.696 kişiye ulaştı.

Tütün ve tütün ürünlerinden kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza sigarayı bırakma polikliniklerimizde hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 978 vatandaşımıza sigarayı bırakma konusunda yardımcı olduk. Ayrıca organ bağışı konusunda da duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz ve 2023 yılında 125 hemşerimizin organ bağışı başvurusu yapmasıyla bağışçı sayımız 2.228'e ulaştı.

Acil sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşılması için açtığımız acil sağlık istasyonlarımızın sayısı 41'e çıktı ve 73 ambulansla hizmet veriyoruz. İkinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında yapılan bazı hizmetleri ve projeleri sıralayacak olursak: Engelli Diş Tedavi Merkezi, Kronik Yara Bakım Merkezi, Pet-CT, Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavi Merkezi, yeni tomografi cihazı kurulumları gibi. Ayrıca yeni hastane binaları inşaatı devam eden projelerimizle ilimizdeki sağlık hizmeti kapasitemizi güçlendireceğiz.

Deprem bölgesinde de hizmet verdiğimizi belirtmek isterim. Farklı şehirlerde 1066 personelimizle depremzedelere destek olduk. Toplam sağlık personeli sayımız 20.903 ve 2023 yılında 1249 yeni arkadaşımızı aramıza katıldı.

Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz "Sağlıklı Nice Yüz Yıllara" ve "Sağlıklı Hayat Yürüyüşü" projelerine de değinmeden geçmek istemiyorum. Bu projelerle halkımızın sağlık ihtiyaçlarını karşılamayı hedefledik.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde yaşayan herkese en iyi şekilde hizmet vermek için çalışıyoruz. Bakanlığımızın da destekleriyle 2024 yılında daha da güçlenerek sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan da yardımcı ve destek olmalarını bekliyoruz. 112'yi gereksiz meşgul etmemeleri, ambulanslara yol vererek acil vakalara yardımcı olmaları, acil olmayan durumlar için acil servisleri meşgul etmemeleri, aile hekimlerine başvurmaları ve sağlık taramalarını yaptırmaları önemlidir. Tüm basın mensuplarının "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyor, sağlıklı bir yıl diliyorum. - Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, İl Sağlık Müdürü

#Afyonkarahisar #2024 #sağlık #hizmet #deprem #koruyucusağlık #annebebeksağlığı #kansertarama #ambulans #organbağışı #sigara #acilsağlık #hastane #proje